Vad är Bisnode?
Bisnode grundades år 1989 med namnet Bonnier Business Services och bytte namn till Bisnode år 2006. Det är ett svenskt företag som erbjuder kredit- och affärsinformation om både företag och privatpersoner. Bisnode har kontor i 18 europeiska länder som Danmark, Norge, Estland, Finland, Tyskland, Schweiz, Österrike, Slovakien, Tjeckien, Ungern, Kroatien, Bosnien och Hercegovina, Polen, Serbien, Belgien, Slovenien och Makedonien. Nästan hälften av företagets omsättning står Sverige för. Bisnode har växt enormt genom åren och har köpt upp flera andra varumärken och företag. De erbjuder även en app där du kan titta på din kreditupplysning, vilket också är möjligt via webbtjänsten Bisnode Soliditet.
Smslån med Bisnode
Det finns idag många långivare som genomför kreditupplysningar hos Bisnode, några få långivare har erbjudande för dem som vill låna 60000 kr eller till dem som vill låna 70000 kr och mer. Vanligtvis brukar det vara på mindre lån som smslån men också privatlån, blancolån, billån, företagslån och krediter. Smslån med Bisnode är ganska vanligt eftersom den typen av lån kan vara återkommande och då är det bra att kreditkontroller inte samlas hos UC. Om du vill låna pengar och redan har många förfrågningar hos UC, kan ett smslån med Bisnode vara en bra lösning. När du ansöker om ett lån brukar det stå tydligt om lånet är utan UC eller inte, det brukar också stå vilket kreditupplysningsföretag som långivaren använder sig av. Det är inte heller bara när det gäller lån som aktörer kan ta kreditupplysning på dig. Det kan också vara när du söker bostad, ansöker om ett kreditkort eller betalar med hjälp av betaltjänster som exempelvis Klarna eller PayEx.
Fördelarna med Bisnode
Om du vill ansöka om ett kreditkort, ett lån eller köpa något på kredit kommer det alltid genomföras en kreditupplysning. Syftet bakom detta är att långivaren eller företaget som utför kreditkontrollen ska kunna vara säker på att du har möjlighet att betala tillbaka. Enligt lag måste företag ta en kreditupplysning så det finns inga aktörer som inte använder någon form av kreditkontroll. I Sverige finns det flera kreditupplysningsföretag där Bisnode är en av de största medans många också använder sig av UC (Upplysningscentralen).
Baserat på resultatet som kreditupplysningen visar kan långivare eller företag avgöra vilken risk som lånet eller köpet medför och det i sin tur kommer kunna avgöra vad räntan blir (på låneansökningar). Med hjälp av dessa punkter går det att avgöra om du har den ekonomiska kapaciteten att betala tillbaka och kan godkänna köpet eller lånet. De största fördelarna med att låna med Bisnode är att det inte påverkar ditt kreditbetyg samt att det brukar vara lättare att få ett lån beviljat om kreditkontrollen går via Bisnode. De tar fram en rättvisande bild av din ekonomi och din möjlighet att betala tillbaka det belopp som du har ansökt om.
Uppgifter som hämtas om dig
För att hämta data använder Bisnode olika instanser och myndigheter. När det gäller privatpersoner använder Bisnode följande källor:
- Kronofogden
- Tingsrätt
- Skatteverket
- Lantmäteriet
- Statistiska Centralbyrån (SCB)
- Bank, kontokortsföretag och kreditmarknadsföretag
De uppgifter som Bisnode skickar till långivaren när en kreditupplysning genomförs är följande:
- Personuppgifter som telefonnummer, födelsedatum och relationsstatus
- Folkbokföringsuppgifter
- Taxeringsuppgifter (de tre senaste åren)
- Betalningsanmärkningar
- Skuldsaldo hos Kronofogden
- Fastighetsinnehav och beteckning
- Om du är aktiv eller äger ett företag
- Övriga tillgångar
Till skillnad mot Creditsafe använder Bisnode en värderingsmodell där de rankar din betalningsförmåga från 1-10 inom 5 intervaller. Creditsafe rankar genom en skala på 1-100 inom 4 intervaller. Rankningen 0 hos Bisnode ger ut när någon har ett aktuellt skuldsaldo och ett misslyckat försök om utmätning hos Kronofogden har hänt. Bisnode erbjuder också tjänsten Min Upplysning där du kan se informationen som företaget har om dig och även ta del av den information som lämnas vid en kreditupplysning. Via appen kan du även välja att få notiser om något skulle förändras.