Välj filter
Med anmärkning
Löptid längre än 1 år
Visa fler filter
5 000 - 600 000 kr
Löptider1 - 20 år
Ränta3.25 - 29.40%
Mer info   Ansök »
Exempel på ränta: Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6.99% (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 7.22%, tot. belopp 243 435:-, kostnad 2 549:-/mån (120 mån avbet.)
5 000 - 600 000 kr
Löptider1 - 20 år
Ränta3.06 - 29.99%
Mer info   Ansök »
Exempel på ränta: Annuitetslån på 600000 kr, 20 års löptid, nominell ränta 7.95%, 0 kr i uppläggnings-/aviavgift, effektiva räntan 8.25%. Totalt belopp att betala: 1199997 kr. Månadskostnad: 5000 kr fördelat på 240 betalningstillfällen. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99%. Räntan är rörlig och sätts individuellt.
10 000 - 600 000 kr
Löptider1 - 15 år
Ränta4.70 - 33.75%
Mer info   Ansök »
Exempel på ränta: Annuitetslån 12 år. Eff. årsränta 6.98%. Lån på 200 000 kr kostar 2032 kr/månad (144 avbetalningar), totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).
30 000 - 500 000 kr
Löptider2 - 15 år
Ränta17.80 - 22.45%
Mer info   Ansök »
Exempel på ränta: Annuitetslån på 160 000 kr till 19,95% rörlig ränta med en återbetalningstid på 9 år, med 108 avbetalningar om 3 228 kr och 995 kr i uppläggningsavgift samt 29 kr i aviavgift ger effektiv ränta på 22,45%. Totalt att återbetala 349629 kr.
5 000 - 600 000 kr
Löptider1 - 20 år
Ränta3.06 - 29.99%
Mer info   Ansök »
Exempel på ränta: Annuitetslån på 310000 kr, 12 års löptid, nominell ränta 6.94%, 0 kr uppläggnings-/aviavgift: Effektiva ränta 7.17%. Totalt att betala: 457643 kr.
5 000 - 50 000 kr
Löptider1 - 8 år
Ränta25.74%
Mer info   Ansök »
Exempel på ränta: Lån på 30000 kr,återbetalningstid om 60 månader ger effektiv ränta på 29,00%, nominella fasta årsräntan 25,74 %. Månadskostnaden 894 kr, totalt att betala 53640 kr (749 kr 60 mån) när lånet är återbetalat. Detta innebär att kostnaden för krediten blir 23640 kr

Hur jämför man lån för pensionärer?

Att jämföra olika lånealternativ för pensionärer kan vara komplicerat. Här är några viktiga saker att tänka på när du utvärderar och jämför olika lån:

Titta noga på räntan som erbjuds. En låg ränta är oftast att föredra. Jämför också de olika lånebelopp som erbjuds. Ett högre lånebelopp behöver inte alltid vara det bästa alternativet. Du bör inte låna mer än vad du faktiskt behöver.

Undersök långivarens avgifter och kostnader för lånet. Vissa långivare tar ut höga avgifter vilket gör att den effektiva räntan blir mycket högre än den utannonserade räntan. Var noggrann med att läsa på om alla kostnader.

Titta på lånets återbetalningstid. En längre återbetalningstid gör att månadskostnaden blir lägre, men du betalar samtidigt mer i ränta över tid. Hitta en bra balans för din privatekonomi.

Om du har betalningsanmärkningar kan det vara svårt att få lån. Vissa långivare erbjuder dock lån till personer med betalningsanmärkning. Här gäller det dock att vara extra försiktig och jämföra villkoren noga.

Titta också på omdömen och recensioner av långivaren, till exempel på Lånforum och Trustpilot. Det ger en bild av hur andra låntagare upplever företaget och lånevillkoren.

Sammanfattningsvis bör du alltid läsa villkoren noga, jämföra olika alternativ och försäkra dig om att du förstår alla kostnader och villkor innan du bestämmer dig för ett lån. Ta hjälp av rådgivare om du känner dig osäker.

Hur fungerar hypotekslån för pensionärer?

Hypotekslån är en form av lån för pensionärer där du frigör kapital genom att pantsätta din bostad. För att få ett hypotekslån måste du äga en bostad, helst med låg belåning. Långivaren tar en del av bostadens värde som säkerhet och beräknar lånebeloppet utifrån detta. En fördel är att du slipper amortera och betala ränta, men det är viktigt att vara medveten om att hypotekslån vanligtvis är dyrare än andra lån, såsom bolån. Om du väljer att lösa lånet behöver du betala tillbaka hela skulden och räntan på en gång, vilket kan vara en utmaning för många pensionärer.

 • Måste pantsätta bostaden för att få lånet
 • Slipper amortera och betala ränta
 • Vanligtvis dyrare än andra lån
 • Kräver helt återbetalning vid lösen

Vilka typer av lån finns tillgängliga för pensionärer?

Det finns huvudsakligen två typer av lån som är tillgängliga för pensionärer: privatlån och hypotekslån.

 • Privatlån: Ett lån utan säkerhet där lånevillkoren främst baseras på din betalningsförmåga. Det är en vanlig form av lån för pensionärer och kan användas för olika ändamål.
 • Hypotekslån: Även känt som kapitalfrigöringskredit, kräver att din bostad pantsätts som säkerhet. Det ger möjlighet att frigöra kapital men är vanligtvis dyrare än privatlån.

För att välja rätt lån är det viktigt att ta hänsyn till ens nuvarande ekonomiska situation och lånebehov. Privatlån kan passa för mindre belopp medan hypotekslån lämpar sig för större kapitalbehov med bostaden som säkerhet. Att jämföra villkor och räntor från olika långivare kan hjälpa dig att hitta det bästa alternativet för dina behov.

Var finns det seniorlån för pensionärer?

Det finns ingen specifik produkt kallad ”seniorlån” tillgänglig för pensionärer idag. Istället kan pensionärer överväga andra alternativ, såsom privatlån eller hypotekslån, beroende på deras individuella finansiella situation. Vissa långivare kan erbjuda anpassade lösningar för äldre kunder, så det är bra att undersöka olika alternativ för att hitta det bästa lånet för dina behov.

Om du är pensionär och letar efter finansieringsmöjligheter, kan det vara värt att utforska privatlån eller kapitalfrigöringskredit som alternativ till traditionella seniorlån. Här är några viktiga punkter att tänka på:

 • Privatlån: Ett privatlån erbjuder flexibilitet utan säkerhet, baserat på din betalningsförmåga. Genom att använda en låneförmedlare kan du jämföra olika långivares erbjudanden för att hitta bästa alternativet.
 • Kapitalfrigöringskredit (Hypotekslån): Denna typ av lån involverar att pantsätta din bostad för att frigöra kapital. Det är viktigt att förstå kostnaderna och riskerna med hypotekslån innan du tar ett beslut.

Genom att noggrant undersöka de olika lånealternativen kan pensionärer hitta en lämplig finansieringslösning som passar deras behov och ekonomiska situation bäst.

Vad behöver man tänka på när man ska låna som pensionär?

När man ska låna som pensionär behöver man tänka på sin betalningsförmåga och ekonomiska situation noggrant. Det är viktigt att ha en tillräckligt hög pension i förhållande till ens utgifter för att kunna klara lånekostnaderna. Dessutom kan det vara fördelaktigt att ha en medlåntagare för att öka chanserna att få lånet godkänt samt förbättra lånevillkoren. Att minska sina utgifter och betala av existerande lån och krediter kan också öka möjligheten att få ett lån som pensionär. Det är viktigt att också förstå skillnaden mellan privatlån och hypotekslån, där privatlån är ett lån utan säkerhet baserat på betalningsförmåga medan hypotekslån kräver bostadspantsättning. För att underlätta jämförelsen av lånevillkor kan det vara fördelaktigt att använda en låneförmedlare för att få offerter från olika långivare kostnadsfritt. Det är även bra att vara medveten om att det finns möjliga orsaker till att lån kan nekas, som till exempel för låga inkomster i förhållande till lånekostnaderna.

Är man någonsin för gammal för att låna pengar?

Är man någonsin för gammal för att låna pengar?
Ja, man är aldrig för gammal för att ansöka om ett lån. För att få ett lån som pensionär behöver banken dock se att du har en god betalningsförmåga. Det finns olika typer av lån, som privatlån och hypotekslån, som kan passa dina behov som äldre låntagare.

 • Minska dina utgifter: För att förbättra dina chanser att få ett lån kan det vara bra att minska dina månatliga kostnader genom att identifiera och eliminera onödiga utgifter.
 • Betala av existerande lån: Prioritera återbetalning av befintliga lån, särskilt de med höga räntor, för att visa god ekonomisk hantering och öka chansen att få ett nytt lån.
 • Hitta en medlåntagare: Att söka tillsammans med en partner, familjemedlem eller vän kan förbättra dina chanser att få ett lån och leda till bättre villkor, men kom ihåg att medlåntagaren också tar på sig betalningsansvar.

Att förstå skillnaderna mellan låntyper och att ta hjälp av en låneförmedlare kan underlätta processen och förbättra dina möjligheter till att få lån som pensionär.

Hur kan en pensionär ansöka om ett privatlån?

En pensionär kan ansöka om ett privatlån genom att kontakta olika långivare och skicka in en låneansökan. För att öka chanserna att få lånet beviljat är det viktigt att visa god betalningsförmåga genom att ha en stabil pension och en låg skuldsättning. Att använda en låneförmedlare kan underlätta processen genom att jämföra olika lånevillkor från olika långivare. Det är också bra att se över och eventuellt minska sina månatliga kostnader innan ansökan för att visa att man kan hantera lånet på ett ansvarsfullt sätt. Att betala av existerande lån och krediter kan också öka chanserna att få ett privatlån beviljat.

 • Möjligheten att ansöka genom olika långivare
 • Visa stabil pension och låg skuldsättning
 • Använda en låneförmedlare för att jämföra lånevillkor
 • Minska månatliga kostnader och betala av befintliga lån för ökad beviljandechans

Genom att följa dessa steg kan en pensionär öka sina chanser att få ett privatlån godkänt och få tillgång till extra kapital när det behövs.

Vilka krav ställs på kreditupplysningen för pensionärer som vill låna?

Kravet på kreditupplysningen för pensionärer som vill låna är att de behöver ha en stadig inkomst för att kunna beviljas ett lån. Kreditgivare bedömer låntagare baserat på deras ålder, inkomst och eventuella skulder. Det är viktigt för pensionärer att visa att de har en stabil ekonomi för att öka chanserna till att få ett lån beviljat.

För pensionärer kan kreditgivare också ta hänsyn till andra tillgångar, såsom fastigheter, som kan fungera som säkerhet för lånet. Att ha en god kreditvärdighet är också avgörande för att kunna låna pengar, oavsett ålder.

Det är vanligt att pensionärer behöver visa att de har en pension eller annan form av inkomst för att kunna beviljas ett lån. Genom att vara transparent med sina ekonomiska förhållanden och visa att de kan återbetala lånet i tid kan pensionärer öka sina chanser att få lånet godkänt.

Det är även viktigt att pensionärer väljer en kreditgivare som är villig att låna ut till äldre personer och som erbjuder villkor som är anpassade till deras situation. Genom att vara noggrann med att jämföra olika lånealternativ kan pensionärer hitta ett lån som passar deras behov och ekonomiska förutsättningar.

Hur påverkar räntan lånekostnaden för pensionärer?

Räntan påverkar lånekostnaden för pensionärer genom att den bidrar till att öka den totala summan som måste återbetalas. För pensionärer kan högre räntor resultera i ökade månatliga kostnader och en större påverkan på den fasta pensionen. Det är därför viktigt för pensionärer att vara medvetna om räntan och dess påverkan på lånekostnaden för att fatta välgrundade beslut när de tar lån.

Några sätt hur räntan påverkar lånekostnaden för pensionärer inkluderar:

 • Högre ränta leder till ökade totala återbetalningsbelopp.
 • Ökad månadsvis kostnad för pensionären.
 • Större påverkan på den fasta pensionen.
 • Viktig att vara medveten om räntan för att fatta välgrundade beslut.

Att förstå hur räntan påverkar lånekostnaden är avgörande för pensionärer som överväger att ta lån och kan hjälpa dem att planera sin ekonomi på ett bättre sätt för framtiden. Sök efter lånevillkor med lägre räntor för att minimera den ekonomiska påverkan på pensionen.

När sker utbetalningen av lånet till pensionärer?

Lånet betalas vanligtvis ut till pensionärer så snabbt som möjligt efter att ansökan har godkänts av långivaren. Det finns möjligheter att få omedelbar utbetalning om det erbjuds av långivaren och om alla krav är uppfyllda. Utbetalningstiden kan variera beroende på långivare och bankens interna processer. Pensionärer kan behöva visa sina pensionärskontoutdrag eller andra relevanta dokument för att verifiera sin inkomst och ålder vid ansökan om lån.

 • Utbetalningstiden kan variera beroende på långivaren och deras processer.
 • Pensionärer kan behöva visa dokument som bekräftar deras inkomst och ålder.
 • Det är viktigt att ha alla krav uppfyllda för att underlätta en snabb utbetalning.

För att säkerställa en smidig utbetalning, är det bra att vara förberedd med alla nödvändiga dokument och uppgifter i förväg. Kommunicera även med långivaren för att få klarhet kring deras specifika utbetalningsprocess för pensionärer.

Vilka återbetalningsplaner är lämpliga för pensionärer?

Återbetalningsplaner för pensionärer kan variera beroende på ekonomisk situation och behov. För pensionärer kan det vara lämpligt att välja en återbetalningsplan som passar deras inkomstflöde och ger ekonomisk trygghet. Här är några lämpliga alternativ att överväga:

 • Månadsvis återbetalning: En stabil återbetalningsplan där en del av lånet betalas varje månad. Detta kan passa pensionärer med en fast pension eller inkomst varje månad.
 • Återbetalning vid första tillfälle: Att betala tillbaka hela lånebeloppet och räntan på en gång kan vara fördelaktigt för att undvika långsiktig skuld. Detta kan vara lämpligt om pensionären har tillgång till en större summa pengar, till exempel från sparande eller försäljning.
 • Flexibel återbetalning: Att kunna göra extra avbetalningar när det finns möjlighet kan vara en bra strategi för pensionärer. På så sätt kan man minska lånet snabbare och spara pengar på räntekostnader.

Att välja rätt återbetalningsplan för pensionärer handlar om att balansera ekonomisk stabilitet och flexibilitet för att säkerställa att lånet blir hanterbart och inte belastande på pensionärens ekonomi.

Hur bedöms återbetalningsförmågan hos pensionärer som ansöker om lån?

Återbetalningsförmågan hos pensionärer bedöms utifrån flera faktorer. Långivare tittar på pensionens storlek, eventuella andra inkomster, och utgifter för att se om lånet kan återbetalas utan problem. De kan även begära information om eventuella tillgångar för att säkerställa återbetalningssäkerhet.

Hur bedöms återbetalningsförmågan hos pensionärer som ansöker om lån?

För att bedöma återbetalningsförmågan hos pensionärer som ansöker om lån, tittar långivare på pensionens storlek, andra inkomstkällor, befintliga utgifter och eventuella tillgångar för att säkerställa att lånet kan återbetalas.

– Pensionens storlek

– Andra inkomstkällor

– Befintliga utgifter

– Eventuella tillgångar

Vilka säkerheter kan pensionärer erbjuda vid lånansökan?

Pensionärer kan erbjuda olika typer av säkerheter vid en lånansökan, såsom fastigheter, bostäder eller andra tillgångar med värde. Dessa tillgångar kan användas som pant eller säkerhet för att öka chansen att få beviljat lån. Det är viktigt att komma ihåg att säkerheter kan variera beroende på långivare och typ av lån som söks. De kan även kompletteras med andra faktorer som inkomst och kreditvärdighet för att stödja låneansökan.

Möjliga säkerheter pensionärer kan erbjuda vid lånansökan:

 • Fastigheter
 • Bostäder
 • Övriga tillgångar med värde

Att ha säkerheter kan öka chansen att få beviljat lån och eventuellt även förbättra lånevillkoren. Det är viktigt att överväga vilka tillgångar som kan användas som säkerhet samt att vara medveten om eventuella risker i samband med att teckna ett lån med säkerhet.

Vad skiljer sig mellan hypotekslån för pensionärer och privatlån för pensionärer?

Hypotekslån för pensionärer och privatlån för pensionärer skiljer sig främst åt i säkerheten för lånet. Med ett hypotekslån för pensionärer krävs det att man har en fastighet som kan ställas som säkerhet för lånet, medan ett privatlån för pensionärer är ett lån utan säkerhet. Det innebär att privatlånet inte kräver någon form av tillgång att pantsätta för att få lånet beviljat.

En annan skillnad ligger i ålderskraven och räntorna. Vanligtvis har hypotekslån för pensionärer en lägre åldersgräns och lägre räntor jämfört med privatlån för pensionärer. Hypotekslån kan vara mer förmånliga för pensionärer med tillgång till en fastighet, medan privatlån kan vara mer lämpliga för de som inte har möjlighet att pantsätta någon tillgång.

Det är viktigt att jämföra villkor och räntor för att hitta det bästa alternativet som passar ens individuella behov som pensionär. Håll också koll på eventuella avgifter och återbetalningstider för att fatta det mest informerade beslutet när det gäller att ta ett lån som pensionär.

Hur skiljer sig 60 plus lån från en kapitalfrigöringskredit för pensionärer?

60 plus lån skiljer sig från en kapitalfrigöringskredit för pensionärer genom dess syfte och utbetalningsstruktur.

 • 60 plus lån:
  – Är ett lån som riktar sig specifikt till personer över 60 år.
  – Erbjuder oftast mindre lånebelopp med flexibla återbetalningsalternativ.
  – Kan användas för olika ändamål, inklusive renoveringar, resor eller övriga önskemål.
 • Kapitalfrigöringskredit:
  – Är ett sätt att låna pengar med befintlig fastighetsvärde som säkerhet.
  – Passar för de som äger sin bostad och vill frigöra kapital utan att behöva sälja den.
  – Har oftast högre lånebelopp och längre återbetalningstider än 60 plus lån.

Det är viktigt att jämföra villkoren noggrant för att välja det mest lämpliga alternativet baserat på individuella behov och ekonomisk situation. Båda låneformerna kan vara till stor hjälp för att hantera ekonomiska behov under pensionen, men det är avgörande att förstå skillnaderna för att fatta det bästa beslutet.

Vilka är de största riskerna med att ta lån som pensionär jämfört med som yrkesverksam?

Att ta lån som pensionär innebär flera risker jämfört med som yrkesverksam:

 • Högre räntor: Lån för pensionärer kan ha högre räntor på grund av den begränsade inkomsten och åldern.
 • Ökad risk för skuldfällor: Pensionärer har oftast en fast pension som inkomstkälla, vilket kan göra det svårt att hantera ökade skulder och betalningar.
 • Nedgång i inkomst: Som pensionär minskar vanligtvis den totala inkomsten, vilket kan göra det svårare att återbetala lån utan att påverka den ekonomiska stabiliteten.

För pensionärer är det viktigt att noggrant överväga sina lånemöjligheter och se till att de har en hållbar plan för återbetalning för att undvika ekonomiska svårigheter. Genom att vara medveten om de specifika riskerna som är förknippade med att ta lån som pensionär kan man bättre förbereda sig för att hantera eventuella utmaningar och undvika att hamna i skuldfällor.

Att söka råd från en finansiell rådgivare eller budgetplanerare kan också vara till hjälp för att navigera genom de ekonomiska beslut som krävs för att säkerställa en stabil ekonomisk framtid som pensionär.

Hur skiljer sig villkoren för lån mellan pensionärer och yngre låntagare?

Även om många långivare strävar efter att vara inkluderande och erbjuda lån till alla åldersgrupper, kan det finnas vissa skillnader i villkoren för lån mellan pensionärer och yngre låntagare. Generellt sett kan pensionärer möta vissa utmaningar på grund av en fast inkomst och begränsad återbetalningstid jämfört med yngre låntagare.

En av de främsta skillnaderna är att yngre låntagare vanligtvis har en större chans att visa en stabil och ökande inkomst över tid, vilket kan öka deras trovärdighet hos långivare. Å andra sidan kan pensionärer ha en fast pension som sin huvudsakliga inkomstkälla, vilket kan göra det svårare att bevisa en långsiktig förmåga att betala tillbaka ett lån.

Utöver inkomstskillnader kan pensionärer stöta på svårigheter med sin ålder när det gäller att få godkännande för lån med långa återbetalningstider. Många långivare föredrar att låna ut till yngre personer för att minska risken för eventuell oförmåga att återbetala lånet på grund av åldersrelaterade hälsoproblem eller kortare förväntad återstående livslängd.

Sammantaget kan pensionärer behöva vara extra noggranna med att välja rätt typ av lån och vara beredda att visa att de har en stabil ekonomisk ställning och förmåga att betala tillbaka lånet inom den angivna tidsramen.

 

 

 


Uppdaterad senast:

Adam Persson

Artikelförfattare

Mitt namn är Adam Persson och jag arbetar som finansiell rådgivare. Jag har skrivit om lån och privatekonomi sen 2012. Min expertis ligger inom konsumtionslån, räntor, kreditvärdering och låneavtal bland annat. Studerade Ekonomprogrammet på Linnéuniversitetet och förutom mitt intresse inom ekonomi så tycker jag även om vandring.

Hittalån.se

Vi är stödjer nu co2 neutral projektet!